Pustinja – Mjesto mrmljanja i prigovaranja

Izlazak 16,1 Potom krenu iz Elima, i sva izraelska zajednica dođe u pustinju Sin, koja je između Elima i Sinaja, petnaestoga dana drugoga mjeseca nakon odlaska iz zemlje egipatske.
Izlazak 16,2 U pustinji sva izraelska zajednica počne mrmljati protiv Mojsija i Arona.
Izlazak 16,3 “Oh, da smo pomrli od ruke Jahvine u zemlji egipatskoj kad smo sjedili kod lonaca s mesom i jeli kruha do mile volje!” – rekoše im. “Izveli ste nas u ovu pustinju da sve ovo mnoštvo gladom pomorite!
Izlazak 16,4 Tada reče Jahve Mojsiju: “Učinit ću da vam daždi kruh s neba. Neka narod ide i skuplja svaki dan koliko mu za dan treba. Tako ću ih kušati i vidjeti hoće li se držati moga zakona ili neće.
Izlazak 16,5 A šestoga dana, kad spreme što su nakupili, bit će dvaput onoliko koliko su skupljali za svaki dan.
Izlazak 16,6 Onda Mojsije i Aron progovore svim Izraelcima: “Večeras ćete poznati da vas je Jahve izveo iz zemlje egipatske,

 

Izlazak 16,13 I doista! Navečer se pojave prepelice i prekriju tabor. A ujutro obilna rosa sve orosila oko tabora.
Izlazak 16,14 Kad se prevlaka rose digla, površinom pustinje ležao tanak sloj, nešto poput pahuljica, kao da se slana uhvatila po zemlji.
Izlazak 16,15 Kad su Izraelci to vidjeli, pitali su jedan drugoga: “Što je to?” Jer nisu znali što je. Onda im Mojsije reče: “To je kruh koji vam je Jahve pribavio za hranu.

RAZMATRANJE 

Narod još luta u pustinji, još uvijek mrmlja, buni se, nezadovoljan i prigovara Mojsiju. Da li je tvoj odnos prema Bogu pun prigovora i mrmljanja? Da li ikad kažeš: “Evo ga opet, opet isto.”?

Ovoga puta Bog reagira na prigovaranje naroda tako što im obećaje dati sve što im je potrebno. Neće gladovati, neće umrijeti od žeđi – čak ni u takvim nepovoljnim uvjetima u kojima se nalaze. Sjeti se vremena kada je Bog ispunio sve tvoje potrebe u teškim vremenima.

Isprva narod ne zna što je to što je prekrilo zemlju, ne prepoznaju da je to hrana koju im Bog daje. I ja isto mogu moliti za nešto, a ne prepoznati Božji odgovor na molitvu, način na koji je on odgovorio. Možeš li to prepoznati i u svojem životu?

Svakoga dana Bog im daje onoliko koliko im je potrebno. Ne mogu sačuvati ovaj dar, nego vjerovati Bogu da će mi dati i sutra isto. Kakav je osjećaj biti ovisan ovako o Bogu, osloniti se potpuno na njega i vjerovati da će ti dati sve što on smatra da ti je potrebno?


  • Ono što možemo naučiti iz ovih redaka je i to da Bog neće odustati od nas ako se i bunimo i mrmljamo. Ima li u tvome životu ili u svijetu nešto što želiš prigovoriti Bogu? Ako da, onda je sada prilika da to učiniš.
  • No, naravno ako je to pravi razgovor, dijalog, onda mora ići u oba smjera. Kako Bog odgovara na tvoje prigovore?
  • Promisli malo o objedu koji ćeš imati danas ili si imao. Na kraju krajeva, ta hrana je Božji dar. Bog ti danas daje što ti je potrebno, baš kao i Izraelskom narodu. Prepoznajući tu hranu kao Božji dar, kakv je tvoj odgovor Bogu?
  • Da li ti je lako biti ovako ovisan o Bogu? Na to da će ti i sutra dati što ti je potrebno? Govori Bogu o svojoj vjernosti njemu ili o manjku povjerenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: