Pustinja – mjesto izazova

Postanak 21,8 Dijete je raslo i bilo od sise odbijeno. A u dan u koji Izak bijaše od sise odbijen Abraham priredi veliku gozbu.
Postanak 21,9 Jednom opazi Sara gdje se sin koga je Egipćanka Hagara Abrahamu rodila igra s njezinim sinom Izakom,
Postanak 21,10 pa reče Abrahamu: “Otjeraj tu sluškinju i njezina sina, jer sin sluškinje ne smije biti baštinik s mojim sinom – s Izakom!
Postanak 21,11 To je Abrahamu bilo nemilo, jer je i Jišmael bio njegov sin.
Postanak 21,12 Ali Bog reče Abrahamu: “Nemoj se uznemirivati zbog dječaka i zbog svoje sluškinje; sve što ti kaže Sara poslušaj, jer će Izakovo potomstvo tebi ovjekovječiti ime.
Postanak 21,13 I od sina tvoje sluškinje podići ću velik narod, jer je tvoj potomak.
Postanak 21,14 Rano ujutro Abraham uze kruha i mješinicu vode pa dade Hagari; stavi to na njezina ramena, zajedno s dječakom, te je otpusti. Vrludala je amo-tamo po pustinji Beer Šebe.
Postanak 21,15 Potrošivši vodu iz mješinice, ostavi dijete pod jednim grmom,
Postanak 21,16 a sama ode i sjede nasuprot, daleko koliko luk može dobaciti. Govorila je u sebi: “Neću da vidim kako dijete umire.” Sjedeći tako, udari u jecanje.
Postanak 21,17 Bog ču plač dječaka te anđeo Božji zovne s neba Hagaru i reče joj: “Što ti je, Hagaro? Ne boj se! Jer je Bog čuo plač dječaka u njegovoj nevolji.
Postanak 21,18 Na noge! Digni dječaka i utješi ga, jer od njega ću podići velik narod.
Postanak 21,19 Tada joj Bog otvori oči pa ona opazi studenac. Ode i napuni vodom mješinicu pa napoji dječaka.
Postanak 21,20 Bog je bio s dječakom te je rastao i odrastao. Živio je u pustinji te postao vješt u strijeljanju iz luka.

RAZMATRANJE 

  • Hagara i Jišmael započinju svoju priču sigurni u Abrahamovoj kući. Iz teksta se vidi da ih je Abraham volio i brinuo se za njih. No, Sara postaje ljubomorna i želi da ih izbace, otjeraju. Zamisli kako se osjećala Hagara, kada je poslana u pustinju sa svojim sinom.
  • Nije prošlo puno vremena kada im je ponestalo hrane i vode. Hagara je u očajna i iščekuje smrt. Možeš li sjesti pored nje na onoj najnižoj točki njenog putovanja, njenog života?
  • Odjednom, Bog joj je otvorio oči i ona ugleda zdenac, i njena sudbina se okreće na bolje. Zamisli kako se tada osjećala, što je to značilo za nju i Jišmaela. Promatraj u sebi tu scenu.
  • Jišmael odrasta u pustinji, u divljini, prilagodio se tome okružju i tu sada može pronaći ono što mu treba za život. Kako ga ti zamišljaš, s obzirom da je uspio preživjeti u tako teškim okolnostima?

RAZGOVOR 

  • Razgovaraj sa svakim likom i pitaj ih zašto su reagirali tako kako su reagirali i kako su se osjećali dok su to činili. Zašto ne početi sa Sarom, koja je prva zahtijevala da se Hagaru i njenog sina izbaci?
  • Zatim možeš razgovarati s Abrahamom. On je prisiljen odlučiti se između ove dvije žene i dva sina kojima je bio otac. Što on čini u ovoj situaciji, kako se ponaša?
  • Što želiš reći Hagari čiji se život odjednom okrenuo naopako?
  • Što želiš reći Jišmaelu, mladiću koji je odrastao u divljini u pustinji? Kako ćeš mu pristupiti nakon nekog vremena koje prošlo od ovih događaja?
  • Možeš zamisliti sebe kao nekog od stanovnika u Abrahamovom selu, koji sve ovo promatra.
  • Na kraju smo pozvani prepoznati Boga u ovim događajima, koji ispunja svoja obećanja. Razgovaraj s Bogom o tome što si vidio u ovim događajima.

By zamak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)