Pustinja – mjesto preobrazbe

Izaija 35,1 Nek` se uzraduje pustinja, zemlja sasušena, neka kliče stepa, nek` ljiljan procvjeta.
Izaija 35,2 Nek` bujno cvatom cvate, da, neka od veselja kliče i nek` se raduje. Dana joj je slava Libanona, divota Karmela i Šarona; oni će vidjeti slavu Jahvinu, divotu Boga našega.
Izaija 35,3 Ukrijepite ruke klonule, učvrstite koljena klecava!
Izaija 35,4 Recite preplašenim srcima: “Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, odmazda dolazi, Božja naplata, on sam hita da nas spasi!
Izaija 35,5 Sljepačke će oči progledati, uši će se gluhih otvoriti,
Izaija 35,6 tad će hromi skakati k`o jelen, njemakov će jezik klicati. Jer će u pustinji provreti voda, i u stepi potoci,
Izaija 35,7 sažgana će zemlja postat` jezero, a tlo žedno – izvori. U brlozima gdje ležahu čaglji izrast će rogoz i trska.

RAZMATRANJE 

  • Tekstovi o kojima smo razmatrali u rekli su nam najmanje dvije stvari o pustinji: ona je mjesto na koje ideš kada želiš susresti Boga. Isus i Mojsije, Hagara i Jišmael, Hošea i Izaija, Izraelski narod –  svi su oni susreli Boga na ovome naizgled praznome mjestu. Dok ulaziš dublje u vrijeme molitve, budi svjestan svih drugih koji su putovali ovim putom kojim ti ideš.
  • Druga stvar koju smo vidjeli je da pustinja nije lijepo mjesto za obitavanje. Izraelski narod se bunio, Hagara očajavala, a Isus je tamo bio kušan od đavla. Možeš misliti o pustinji kao slici onih izazovnih/opasnih trenutaka u tvome životu.
  • U današnjem tekstu, obećano nam je da ovi izazovi neće imati zadnju riječ. Bog nam planira budućnost punu nade. Pustinja će procvasti, a ljudska patnja će doći svome kraju. Prije nego odgovoriš, pobrini se da dobro čuješ ta obećanja, pročitaj ih polako nekoliko puta.
  • Kako se ta obećanja primjenjuju na tvoj život? Što se potrebno da se dogodi da možeš reći: “Bog mi je dao sve što mi je obećao dati.”?

RAZGOVOR 

  • Da li te ovi redci ispunjaju radosnom nadom? Da li možda izgleda predobro da bi bilo istinito? Uzmi si par trenutaka da odgovoriš Bogu koji ti obećava da ćeš vidjeti njegovu slavu na ovome putu.
  • Ovdje i sada, u Božjoj prisutnosti, vidi koja su područja u tvome životu pustinja: prekinuti odnosi, neispunjena obećanja/nadanja, stalni padovi i pogreške koje se ponavljaju. Zamoli ga da se pobrine za ta područja tvoga života kao što se pobrinuo za pustinju u ovome čitanju.
  • Ovaj biblijski tekst istodobno ti predstavljaju Božji plan i pozivaju te da ih preneseš drugima kao radosnu vijest, osobito onima kojima je potrebno ovo čuti. Da li si spreman sada tražiti od Gospodina da te pošalje na ovaj put nositi poruku nade? Koji su to ljudi u tvome životu kojima je potrebno upravo sada čuti ova Božja obećanja?
  • I na kraju zahvali Gospodinu za ono što si primio kroz ovo razmatranje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: