Pismo u kojem Zelija govori o Maloj Tereziji

Moja draga Paulina,

danas je prekrasna svetkovina Uzašašća i koristim priliku da ti pišem. Ovo je zadnji put da ti pišem prije tvog izlaska iz škole, budući da gospođica Paulina dolazi po tebe trideset i prvog svibnja. Još samo osam dana pa se vidimo. Marija o tome neprestano priča, ali i samo što ne zaplače kada se sjeti tvog povratka u školu. No opet, moramo se s time pomiriti. Sreća ne traje vječno.

Tvoji praznici dolaze u pravo vrijeme. Sada se u Alenconu pripremaju velike proslave koje će biti održane prigodom jedne izložbe. Slavlje će početi na Duhovsku nedjelju, to jest dan nakon tvog dolaska. Svake noći punih tjedan dana bit će vatrometa, balona i procesija s bakljama, te sto drugih stvari o kojima ti sada ne stignem pisati. Nikad ništa takvoga nisi vidjela u Alenconu.

Mene sve to uopće ne privlači, ali tebi će to biti zanimljivo. Marija je jutros bila na Misi u osam sati. Bila je malo umorna kada se vratila kući. Maloprije sam je odvela da prilegne. Sada smo joj dopustili da normalno jede, iako i dalje s time trebamo biti pažljivi. Na nogama je gotovo preko cijelog dana. Svi se doma jako veselimo tvom dolasku. Kada Celini kažemo: „Ako ovo napraviš, doći će Paulina”, ona učini sve.

Onaj tjedan poslije ponedjeljka odvest ćemo se kočijom do male Terezije. Sada je ona već prilično ojačala. Vidjela sam je prošli četvrtak. Njezina dojilja ju je bila dovela kod nas, ali ona više ne želi ostati sama s nama pa počne vrištati kada shvati da dojilja nije u njezinoj blizini. Stoga je Ljudevita morala s njome ići sve do tržnice gdje je „mala Ruža” prodavala svoj maslac. Drugačije se nije moglo. Čim je opazila svoju dojilju, počela se smiješiti ne skidajući pogleda s nje. Nakon toga se uopće više nije čula. Ostala je tako sve do podneva s onim gospođama prodavajući maslac! Ja se pak jako umorim kada je duže nosim; teška je šest kilograma i tristo pedeset grama. Bit će kasnije jako dobra, ali i jako lijepa djevojčica.

Tvoj otac kreće u utorak na hodočašće u Chartres. Neće ga biti sve do srijede na noć.

Zbogom, moja draga Paulina, grlim te svim svojim srcem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: