Život žene u samostanu

Photo credit: Catholic Church (England and Wales) on Visualhunt

Nastojite se, isto tako, veseliti sa sestrama za njihova odmora, kada je on potreban i u uobičajeno vrijeme, makar vam i ne bude po volji, jer kada se postupa razborito, sve je savršena ljubav. Isto tako, jako je dobro da imate samilosti nad nevoljama drugih; pazite da kod toga ne uzmanjka razbora u stvarima koje bi bile protiv poslušnosti. Makar se kojoj učini oštrim ono što zapovjedi poglavarica, neka to ne pokazuje i neka to ne daje nikome do znanja, osim samoj poglavarici, s poniznošću, jer ćete napraviti veliku štetu. I znajte razbirati koje su to stvari zbog kojih treba žaliti i sažalijevati sestre, i neka vam uvijek bude žao zbog bilo kakva nedostatka koji vidite kod sestre, ako je bjelodan. Ovdje se pokazuje i dobro vježba ljubav u tome da je se zna podnositi i ne zgražati se nad njom, jer će tako učiniti i druge s onima koje vi budete imale, zato što će i onih, kojih vi niste svjesne, zacijelo biti znatno više. Puno je preporučujte Bogu i nastojite održavati s velikom savršenošću krepost suprotnu nedostatku koji se pokaže kod druge. Trudite se u tome zato da se onoj drugoj pokaže djelom ono što možda riječju neće shvatiti, niti će joj koristiti, pa makar bila kazna; a jako se hvata to što jedna čini ono što vidi da drugu krasi krepošću. To je dobar naputak; nemojte ga zaboraviti.

Ah, kako li će biti dobra i istinska ljubav one sestre koja može koristiti svima, zapostavljajući svoju korist zbog koristi drugih, napredovati u svim krepostima i s velikom savršenošću održavati svoje Pravilo! Bolje će biti ovo prijateljstvo nego sve nježnosti koje se mogu izreći, jer se ne rabe, niti se smiju rabiti u ovoj kući, kao što su »živote moj«, »dušo moja«, »dobro moje«, niti druge slične riječi kojima jednu nazivaju ovako, a drugu onako. Ove nježne riječi ostavite za vašega Zaručnika, jer tako puno trebate biti s Njime i tako nasamo, zato što ćete se svime time trebati koristiti, budući da Njegovo Veličanstvo to dopušta. Ako su ovdje mnogo rabljene, ne raznježuju toliko Gospodina. Osim toga, nema ni zbog čega. To je vrlo ženskasto, a ja ne bih htjela, kćeri moje, da u ičemu budete takve, niti da tako izgledate, već kao snažni muževi. Jer, ako učinite sve što možete, Gospodin će vas učiniti takvima da će preneraziti i muškarce. A kako li je to lako Njegovom Veličanstvu, budući da vas je stvorio iz ničega!

Također je dobar znak ljubavi nastojati ih oslobađati truda i preuzimati ga na sebe u kućnim poslovima, a i radovati se i puno hvaliti Gospodina zbog rasta koji se vidi u njihovim krepostima. Sve te stvari, ne računajući veliko dobro koje donose sa sobom, mnogo pomažu miru i međusobnoj slozi, kao što to sada iz iskustva vidimo, Božjom dobrotom. Neka se Njegovo Veličanstvo udostoji to uvijek poticati, jer da je suprotno, bilo bi strašno i vrlo teško podnositi nama malobrojnima, i još razjedinjenima. Neka toga ne dopusti Bog!

sv. Terezija od Isusa, Put k savršenosti, 7, 7-9.

Photo credit: Catholic Church (England and Wales) on Visualhunt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: