Kušnje nam pomažu da se odvojimo od zemlje

Moja draga mala Paulina, htjela sam ti odmah pisati da ti zahvalim na tvome pismu, no bila sam u nemogućnosti i morala sam čekati sve do danas.

O, Paulina, uistinu je potrebno da kap žući bude uvijek umiješana u svim kaležima, no nalazim i to da ove kušnje pomažu da se odvojimo od zemlje, da više gledamo prema visinama, s onu stranu ovog svijeta. Ovdje dolje nas ništa ne može zadovoljiti, niti možemo naći malo odmora osim u onim trenucima kada smo spremni vršiti volju dobroga Boga.

Moja mala barka se toliko muči ne bi li došla u luku. Dugo vremena se već nazire obala, no uvijek se osjećam tako daleko. Ipak, Isus je taj koji upravlja mojoj malom barkom i sigurna sam da u dan u koji on hoće, može je sretno privesti u luku. O, Paulina, kada me Isus privede u blagoslovljenu luku Karmela, želim mu se potpuno darovati, želim živjeti potpuno za Njega. O, ne, neću se bojati njegovih udaraca, jer i u najgorčim trpljenjima, može se osjetiti da je to njegova draga ruka koja udara. Lijepo sam to iskusila u Rimu, u trenutku u kojem sam mislila da će mi tlo nestati pod nogama.

Samo jednu stvar želim kad budem u Karmelu: uvijek trpjeti za Isusa. Život tako brzo prođe da je uistinu bolje imati jednu prekrasnu krunu s malo trpljenja, nego imati običnu bez trpljenja. A onda, kad samo pomislim da ako se s radošću podnose trpljenja da se više ljubi, kroza svu vječnost, dobroga Boga! Štoviše, trpeći, možemo spašavati duše. Ah, Paulina, ako bih u trenutku svoje smrti mogla samo jednu dušu prikazati Isusu, bila bih jako sretna!… Bila bi to jedna duša koja bi, spašena od pakenoga ognja, blagoslovljala Boga kroza svu vječnost!

Draga moja sestro, vidim da ti još nisam ništa rekla o tvome pismu, koje me je tako obradovalo. Paulina, tako sam sretna što mi je Bog dao sestru kao što si ti. Nadam se da ćeš moliti za svoju siromašnu kćerkicu, tako da odgovori na sve milosti koje joj Isus želi dati. Ona je jako potrebna tvoje pomoći, jer je JAKO DALEKO od onoga što bi željela postati.

Reci mojoj dragoj kumi da često mislim na nju. Željeli bismo znati kada će položiti svoje zavjete unutar…

Celina ti šalje snažan zagrljaj. Ova siromašna sestrica ima bol u jednom stopalu i vjerujem da neće moći ići na večernju molitvu. U ujakovoj kući skoro svi su bolesni. Zaista, život nije radostan. Jako je teško biti vezan za nj.

sv. Terezija od Djeteta Isusa, Pismo s. Agnezi od Isusa, ožujak 1888., br. 43b.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: