Trpljenje je put u Nebo

U trpljenju budite radosni i postojani, misleći na to da je trpljenje kraljevski put kojim se ide u Nebo i da je ovaj život jako kratak. Sve ono dobro koje se nalazi u trpljenju je u tome da se nasljeduje Isusa koji je naš Otkupitelj i uzor.

Trpljenje je tako dobra i plemenita stvar, da je Riječ, koja se nalazila u krilu Očevu sa svom puninom bogatstva i rajskih užitaka, jer nije bila ukrašena štolom trpljenja, sišla na zemlju da primi ovaj ukras. A s obzirom da je On Bog i ne može se prevariti, gledajte da se vi sami u tome ne prevarite.

Mnogo puta duša stekne istinsko i pravo prosvjetljenje kroz nutarnje trpljenje, uz pomoć riječi, iako je početnicima potrebno pokazati ljepotu kreposti. Nije dostojna zvati se službenicom Isusovom ona, koja u tom božanskom služenju ne trpi i ne podnosi teškoće.

Zahvaljujte Gospodinu za sve stvari u kojima osjetite poteškoće, jer ćete tako brzo postići savršenstvo. Gledajte da uvijek imate nešto što će biti poznato samo vama i Bogu, tj. da pretrpite neku nutarnju muku ili izvanjsku bol koja će svim drugim stvorenjima biti skrivena.

Ako želite pretrpjeti nešto za Isusa, gledajte da vaše želje i vaše težnje budu skrivene; naprotiv, pokažite zadovoljstvo prema onim stvarima koje su vam odbojne i koje nisu u skladu s vašom naravi, tako da, kad drugi ispunjaju vaše želje, vi ustvari trpite zbog tih stvari za koje se vjeruje da vam pružaju zadovoljstvo.

Kada doživite uvrede i čini vam se da su vas drugi zaboravili i napustili, bacite se čitavi u ruke Boga, Oca dobroga, koji vas očekuje raširenih ruku na križu i daje vam one stvari koje je izabrao i za sebe, želeći biti zaboravljen i napušten kako nam je pokazao u ovim riječima: „Bože moj, Bože moj…”

Neka raspeti Isus bude vaše ogledalo, a njegov križ vaše odmorište. Trsite se svim silama da mu postanete slični, jer više će vas zavoljeti kada, lišeni svake nutarnje i vanjske utjehe, pretrpite nešto iz ljubavi prema njemu i u tome uživate. Čineći tako steći ćete raj već ovdje u ovom životu i sve druge stvari koje su vam protivne postat će vam samo razlog još većem zadovoljstvu i radosti.

Nema većeg znaka da ste postali dragi Bogu, nego da radosno trpite iz ljubavi prema njemu. Zato Isus, govoreći o progonima, nadodaje: radujte se i kličite… Primjetite da ne kaže samo radujte se [iznutra], nego i kličite na van.

sv. Marija Magdalena de Pazzi, Renovatione della Chiesa. Avvertimenti, 267-269.

Photo by Pro Church Media on Unsplash

By zamak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)