Decor Carmeli – ures Karmela

Poznato je da ures (decor), tj. milina (gratia) djelatnosti kod određene osobe, makar ona i ne bila izgledom vrlo dražesna, ima veliku učinkovitost da potakne na ljubav, jer su vrlo ugodni te prodiru u dušu onoga koji ih promatra. I premda nisu obdareni izrazitom ljepotom, ipak govore, gledaju, i ponašaju se ljubazno te skladno čine svaku djelatnost. Ukoliko još k tomu očituju stanovitu ljepotu, ne može se izreći riječima kojom ljubavlju bivaju voljeni.

Budući pak da se Kraljica Neba uvelike razlikuje u ljepoti i skladnosti, tko će moći shvatiti s kojom učinkovitošću privlači one koji joj se pobožno i s poštovanjem obraćaju? Kada je razmatramo uvijek u nama odsjeva izniman sklad (decor).

“Dana joj je slava Libanona, divota (decor) Karmela” (Iz 35, 2).

“Kako si lijepa i kako si ljupka, o najdraža! Glava je tvoja kao brdo Karmel” (Pj 7, 7. 6).

’Njezin stas liči palmi’, toliko je uzvišena da dodiruje samo Božanstvo; ‘a njezino krilo liči plodovima palme’, koji su prepuni dragocjenim sokom, kao ona koja hrani svoje sinove i pomiruje u samoj sebi ono što je visoko sa onim što je niže.

Lik joj je predivan, pa najkrepče privlači srca. Divili su joj se ne samo ljudi već i zborovi anđeoski (kad je uzeta na nebo) i zborili su: ‘Ko je ova, što uzlazi iz pustinje, preobilna nasladom, naslonjena na svoga dragoga?’ (Pj 8, 5).

Poput dragocjenog kamfora i balzama (simboli njezinih kreposti), ispunila je mirisom nebo i zemlju, te svojim ugodnim mirisom ugađa i samome Bogu. Pod njezinim je nogama sve ono što je božanska Mudrost posijala u svijetu. Poput libanonskog cedra ona se uzdiže i nad Serafinima, koji je oduševljeno promatraju…

Preljubazna je zaista njezina ljepota. Prevedra je i čišća od nebesa krasota, što se širi od prijestolja preblage Kraljice i rijekom najslađe naslade zalijeva srca nebeskog Jeruzalema.

Neka ne misle da je dosta ako časte kakvom osrednjom pobožnošću najkrasniju Kraljicu, uzvišeniju od sva nebesa i osobiti ures našega sv. Reda (Regina decor Carmeli!). Ta to rade carinici. A oni moraju upotrebljavati najusrdniju brigu i poput djece nositi Gospodaricu svijeta vazda utisnutu u srce. Moraju sve svoje misli, riječi i djela njoj i njezinu Prvorođencu danomice prikazivati barem zorom.

Neka se s velikom marljivošću pripremaju za njezine blagdane pomoću posebnih pobožnih vježbi, koje su sposobne bolje naglasiti svečanost tih dana; a svaki toliko je dobro učinit nešto njoj u čast; neka se češće razmatra njezin život i njezini primjeri, dostojni trajnog promišljanja, da se izvuku korisne pouke u vlastitu korist i drugima. Jer je stalno, da prava pobožnost ne stoji u molitvicama već u nasljedovanju.

sluga Božji Ivan od Isusa i Marije, (1564-1615.), “Pouke novacima”

By zamak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)